|
Post by Nicole E. Rousseau on Feb 5, 2011 23:57:48 GMT 2
Servus sõbrad!
Nimelt see jutt räägib sellest, kuidas rollimängu veidikene paremaks muuta ja sellel on n.ö kolm osa. See oli alguses inglise keeles, aga nüüd on see ära tõlgitud eesti keeled. Kuigi mitte minu poolt. Kui te olete midagi sellist juba inglise keeles näinud, ei teeks ju paha ka eesti keelse üle vaatamine? Kel aega ja viitsimist, võiksid siis selle läbi lugeda (eriti need, kellel on tegelane olemas, kuid ei oska kuskilt alustada ja samuti need, kes armastavad ühelauselisi postitusi kirjutada)
Heatheri juhend rollimänguks
Sissejuhatus.
Tere tulemast minu rollimängu juhendisse! Kui te peaksite poole pealt ära tüdinema... noh, ma tulen hiljem selle juurde tagasi. Loodetavasti on see kirjutatud huvitaval viisil, et vältida asjatut norskamist, suremist, laudade peale langevaid päid jne. Kommentaare võetakse arvesse ja küsimustele vastatakse. Lõpuks.
Esimene: Alustamine
Alustamine on kõige tähtsam asi üldse. See võib sinu tegelase kohta kõik muuta. Kui sa leiad, et sa oled välja mõelnud tegelase, kellega sa rahul pole, ei andesta sa endale iial. Et selliseid täbaraid olukordi vältida, pead sa oma tegelaskuju välja kavandama. Selleks peaks sul abiks üks isiklik väike paberileht olema. See on ainult referentsiks, kuna sa võid tahta hiljem lisada sinna midagi olulist, mis su tegelase tulevikus juhtub. Sa võid teha selle sama detailseks kui su tegelaskujugi. Kuid ma ütlen: mida pikem, seda parem. Sa ei taha ju ometi igavat tegelast mängida? Siin on üks tugiplaan. Ma seletan hiljem nende punktide kohta kõik. Kui sa tahad, võid sa seda plaani kasutada, et oma tegelast teha/täiustada.
Sugu: Nimi: Vanus: Perekond: Parim mälestus: Halvim mälestus: Lapsepõlveunistused: Praegused unistused: Oskused: Välimus: Iseloom:
Teine: Omaduste kujundamine
Sugu: Üsna arusaadav, kuid tegelaskuju puhul siiski kõige sagedamini kahe silma vahele jäetud samm. Kitsas piir meessoost/naissoost tegelaste vahel muudab kõik. Vihje: kui sa ei ole harjunud vastassugu mängima, võivad sind aidata mina-vormis kirjutatud teosed või vähemalt raamatud, mis on keskendunud ühele mees-/naistegelasele. Tüdrukud reageerivad asjadele poistest erinevalt, hoia see alati meeles. Ja vastupidi, poisid reageerivad asjadele tüdrukutest erineval viisil.
Nimi: Mõni võtab seda kui lihtsat toimingut, mille kestel nad kirjutavad midagi, mis neile esimesena pähe tuleb. Kuid asjad ei ole nii. Nimed on sama tähtsad kui kõik ülejäänud sinu tegelase aspektid. Ei tohiks olla eelarvamuslik, kuid levinud nimed/perekonnanimed jätavad inimesest kindlaloomulise mulje ja loovad hea tulemuse. Nii tunduvad nad lihtsad, kuid võimsad. Vähemlevinud või vanamoodsed nimed lisavad su tegelaskujule salapärasust. Keerulised nimed, mis sa ise loonud oled (nagu paljudel minu tegelastel) vihjavad veidrale ja võrratule natuurile, kuid ürita nimest mitte liiga naeruväärset muljet jätta, üksnes oma esimeses nimes juba näiteks viite silpi omades. Samuti on väärt kaalutleda seda, kas su tegelase nimel on tähendus või mitte. See võib su tegelaskujule uue lähtekoha anda ja on päris huvitav. Ei ole soovitatav teha nii, et su tegelase nimi baseerub mõnel olemasoleval sõnal, sest et see on siiralt igav ja sa leiad end hiljem soovimast, et sa oleksid mõnevõrra põnevama nime valinud. On oluline kindlustada see, et kui su tegelasel on mingi kindel kodakondsus või päritolu, siis tuleb ka selle juurde jääda! Ära mõtle välja naeruväärset nime, mis tolle spetsiifilise tausta ajalooga ei sobi.
Vanus: Vanus on samuti väga oluline. Kui su tegelane on noor, peaksid sa vähemkeerukate sõnadega mängima. Kui su tegelane on, puhtalt argumendi pärast, nelikümmend, ei näe sa teda tõenäoliselt lihtsustatud viisil rääkimas, ega ju? Peale selle on oluline ka sinu tegelase reaktsioon. Nooremad tegelased on kalduvuselt uudishimulikud. Vanemad tegelased, kes on puberteediikka jõudnud (mis tavaliselt juhtub 12. - 13. eluaastatel, kui kedagi huvitama peaks), on tõenäoliselt vastutustundlikumad. Mida iganes sa ka ei teeks, kui sa oled oma tegelaskujust vanem, ära lase tal oma vanusegrupile mittevastavalt käituda. Sa ei saa teha nii, et su 11-aastane tegelane käitub kui 18-aastane. Kui sa oled oma tegelaskujust noorem, siis palun ürita kasutada rafineeritud väljendusviise, et mitte endast põngerja muljet jätta.
Perekond: Su tegelasel peab olema mingit sorti pere, isegi kui nad on kõik surnud. Seevastu ei ole aga soovitatav omada tegelaskuju, kellel on surnud perekond, kuna vahel saab teistel inimestel sellistest asjadest täiesti villand - nad on seda kõike juba ennegi näinud. Sellesse lõiku võid sa tahta lisada lühikesed omakste biograafiad, et korda seada tugev pilt sellest, kuidas su tegelane neid näeb. Kuigi on hea omada teatud iseloomuerinevusi, peaks neil tehniliselt olema mõningaid sarnasusi, iseäranis välimuses. Sa peaksid ka oma tegelase perekonnavahelised suhted kindlaks määrama. Rivaalitsevad õed? Tüütud vanemad? Su tegelaskujul ei tohiks olla kõik hukule määratud ja sünge, ja miski ei tohiks olla perfektne. Ebatäiuslikkus on inimese loomuses ning seega oleks võimatu omada perfektset tegelast.
Parim/halvim mälestus: Su tegelasel peab olema midagi sellist, mida ta on kas hästi või halvasti teinud. On aeg lasta su tegelasel särada/häbeneda! Ometi peaksid osad asjad olema ette hoiatatud. Sa ei saa lubada oma tegelaskujul kõike hästi teha. Su tegelasel on ka nõrgad/tugevad küljed. Samamoodi ei saa sa luua ekstreemolukordi, kus su tegelane tapab massiliselt teisi/murrab iga luu enda kehas ning kosub sellest üle aastate, kuigi tegelikult oleks see üsna huvitav. Ekstreemid on halvad. Keskmised viisid/vähem ekstreemsed on head. Nii lihtne see ongi.
Lapsepõlve/praegused unistused: Sinu tegelasel, ajalugu pole oluline, pidid olema nooremas eas soovid. On su tegelane edasipüüdlik kirjanik? Kas ta on alati tahtnud olla keegi rikas või kuulus? Samuti saavad su tegelaskujul olla isiklikud unenäod, mida ta tavaliselt öösel/päeval magades näinud on. Need on praktiliselt ainukesed sektsioonid, kus sa tõeliselt metsistuda saad. Pea meeles, et sa pead oma tegelaskujusiseseks jääma. Kui su tegelane pole ambitsioonikas, siis ära nähtavasti sea tema eesmärke liiga kõrgele.
Oskused: Siin kõnnime me küll õhukese jää peal. Su tegelane on alati milleski hea ja milleski muus halb. Ma soovitan mõlemis asjades täielikku tasakaalu luua. Su tegelasel ei saa mitte mingil juhul olla naeruväärselt võimsaid oskuseid, näiteks nagu võime mägesid purustada või sundida inimesi endid omasoodu põlema panna. Vaata faktidele näkku. Kui inimolendil ei ole võimalik seda oskust kasutada, oled sa tõenäoliselt jumala-reðiimis (god-mode).
Välimus: Kuigi välimus võib olla petlik, saab see sinu tegelase kohta palju asju ära määrata. Sädelevalt süütust pekstud ja armistatuni, saab sinu tegelane olla arvustatud ja on hiljem teistegi tegelaste poolt kritiseeritud. Siin on sulle kaasa aitamiseks väikene abivahend. Nägu: piklik, lühike, ümmargune, nelinurkse lõuaga, kõrgete põsesarnadega, kondine Nina: suur, pikk, nöbinina, seakärss (ei või iial teada) Kõrvad: väikesed, suured, teravad, tõmblevad Suu/huuled: peenikesed, lai, punased, kuivad, niisked, kurnatud (liigsest huulde hammustamisest) Kehaehitus: anorektik, pikk ja sihvakas, kõhn, sale, tugeva kehaehitusega, hea kehaehitusega, kergelt lihaseline, muskulaarne, prullakas, tüse, lihav Käed/jalad: kondised, ämblikutaolised, laiad, kleenukesed Juuksed: pikad, lühikesed, hõredad, paksud Silmad: väikesed, suured, kitsenenud, avali, säravad, igavad
Hoiatus: see on kõigest väike juhend ja seda ei tohiks, ma kordan, ei tohiks kasutada selleks, et oma tegelase välimust kujundada. Sest et need on kõigest mõned kirjeldavad sõnad; mul võtaks see nädalaid, et iga pisike detail välja kirjutada. Su tegelasel on ka riided, mis teda lahti mõtestavad. Riiete kvaliteet on samuti tähtis, juhul kui su tegelane pole mõnelt õilsalt mehikeselt siidriidest retuuse varastanud. Mis, hoolimata sellest, et see väga naljakas on, ei ole eriti hästi järelemõeldud. Ükskõik, kas su tegelane kannab rüüsid või kaltse, pead sa neid korralikult kirjeldama. Ei ole mõtet öelda, et su tegelasel on teksad ja t-särk, sest et sina võid mõelda: “Oh! Firmateksad!” ja keegi teine võib mõelda: “Oh, kui tore. Järjekordne teismeline.” Väike märge silmade kohta: Silmad on vististi inimkeha juures kõige väljendusrikkamad osad. Sa võid neisse kõik oma tunded kapseldada, nii et kirjelda neid oma postitustes hästi. Ära kirjuta, et su tegelase silmad on iga mitme tunni järel pisarates, tee lihtsalt kindlaks, et sa neid aeg-ajalt mainid, kuna nii saad sa pisut rohkem emotsioone tekitada. Alternatiivne viis tegelase kirjelduse tegemiseks on minna suvalisele generaatori saidile ja ideid koguda. Märgi üles iseloomulikud tunnused, mis on sinu meelest sobivad ning sega ja kooskõlasta.
Iseloom: Kõige keerulisem asi sinu tegelase juures. Ma soovitan sul tähele panna ja seda lugeda, kui see ongi ainus asi, mis sa täna loed. See väljendab päriselt seda, kes su tegelaskuju on. Ära saa minust valesti aru, mulle meeldib, kui inimesed kirjeldavad kõike sellega seoses, milline nende tegelane välja näeb. Aga sa ei jõua kuhugile, kui sa muudkui seletad igat kortsu su tegelaskuju t-särgil. Selles ei ole mingit emotsiooni. Sinu tegelase iseloom on kujuteldamatu asi. Sa ei saa omaenda iseloomu kujundada, see on tavaliselt sinu jaoks loomulik instinkt. Kuid sul on vahendid oma tegelase meele loomiseks ja üles kasvatamiseks. Ja need vahendid on sinu enda fantaasia ja vabal valikul dokumenteerimine. Kas see pole mitte aukartust äratav? Olgu, ma tean, kuidas sa end praegu tunda võid: kust ma alustan ja kuidas ma seda teen? Sa alustad selle mõtlemisega milline sa tahaksid, et su tegelane oleks. Kergeim viis pihta hakkamiseks on: hea või halb? See on muidugi väga 2D ja lihtne. Õigupoolest valmistab selline planeerimine mulle piina. Aga nõnda sa oma tegelast jätma ei hakka. Sa pead endalt küsima: miks ma selle valisin? Mis teeb selle inimese heaks/halvaks? On palju asju, mis su tegelase lojaalsust mõjutada võivad. Ta võib olla sisimas leebe, kuid liiga arg, et seda välja näidata. Tal võivad olla nurjatud saladused või minevikukogemused, mis teda ebasõbralikuks/kaugeks muudavad. Ta võib olla hea, kuid mis ta selliseks teeb? Kas ta on naljakas või vastutulelik? Ta ei pea isegi selline olema, ta võib lihtsalt olla hea inimene, kes igal võimalusel teisi aitab. Tegelikult ei ole olemas ühtegi tüüpilist tegelast, kuna kõik peaksid olema erinevad. Pea meeles, mida iganes sa ka ei valiks, on see sinu enda teha.
Kolmas: Postitamise algõpetus
Olgu, nii nagu päriselus, saab ka su tegelane asju vaadata. Vahest mängleb ühel erakordselt huvitaval portreel nõiast, kes oli kuulus oma hea rõivatootmise poolest, üksik päikesekiir. Nõid võib laisalt teed juua, tema väikene sõrm tassisangast välja tonksatud.
Ja päriselus saad sa ka asju tunda, kuigi arvatavasti ei hinda sa seda. Võib-olla mõnes tunnis puhkab su tegelane enda pea oma laua vastu ja laud on soe, sest et päike on selle peale paistnud, või jahe, sest et see on terve hommiku varjus olnud. Ja ehk on laual kare tekstuur, mistõttu su tegelane peab oma pea küünarnuki paindekohale toetama.
Ja meil tõesti pole vaja sõnalühendeid nagu “pmst” ja nii edasi. Juhul, kui su tegelane pole muidugi mõni x-seisundis koolipoiss/-tüdruk, kelle meelest on ‘lahe’ juhuslikult eff-juu’sid pilduda.
Mõtle oma postitused läbi. Ära sunni end kiiresti postitama vaid selleks, et mitte seda inimest, kellega sa koos mängid, liiga kauaks ootama jätta. Las ta ootab! Kui nad muutuvad kärsituks, noh, sel juhul ei ole nad vist koos mängimist väärt.
Peale selle on väga raske vastata mittekirjeldavale postitusele, ilma et sa ise sellist kirjutaksid. Sest et inimene ei ole sulle andnud piisavalt asju, mille kallal töötada. Las ma annan näite.
TSITAAT
John vaatas Jilli ja ütles: “Tere. Kuidas läheb?”
Olgu, mida sa sellega teha saaksid? Sa saad küsimusele vastata. Aga me ei tea päriselt, milline John siin välja näeb, me ei tea, millist Jilli kehaosa ta vaatab (*pööritab silmi*). Meil ei ole võimalik vahet teha, kas nad on majas või mitte.
Nii, lisame natuke kirjeldust. Ma muudan selle esimese tegusõna ära, kuna see ajab mind närvi. ‘Vaatas’ on veidike ülekasutatud. Aga sellega võib välja tulla. Kuidas oleks ‘jõllitas’?
See kõik oleneb sinu tegelasest. Kas ta jõllitab sellepärast, et ta on rumal? Või on ta tõeliselt häbelik ning heitis Jillile vaid põgusa pilgu? Ma ütlen, et ta jõllitas, sest et oletame, et John on hufflepufflane. Ta on pisut totter ja talle meeldib nalja visata.
TSITAAT
John jõllitas Jilli ja ütles: “Tere. Kuidas läheb?”
Mulle tundub, et siin läheb ühte sõna vaja, et kirjeldada, kuidas John Jilli jõllitab. See on sinu tegelase iseloomu juures väga oluline. (Vaata Teine: Omaduste kujundamine)
John on vembumees. Millist sõna (või väljendit) me otsime? Ma annan sulle näidetest lühikese nimekirja.
John jõllitas Jilli... rõõmsalt lustlikult näole kleebitud totaka naeratusega laia naeratusega
Mulle meeldib ‘näole kleebitud totaka naeratusega’.
TSITAAT
John jõllitas Jilli näole kleebitud totaka naeratusega ja ütles: “Tere. Kuidas läheb?”
Näed kui palju paremini see juba kõlab?
Siin on jutt, millega mina hakkama sain.
TSITAAT
Blondide juustega Hufflepuffi poisil Johnil oli liha-neeruvorm poolenisti söödud, kui ta ühte ilusat Ravenclaw’ tüdrukut nägi. Ta oli kuulnud teisi õpilasi tüdrukust rääkimas ning teadis, et tema nimi oli Jill. Tema piiritust ilust joovastudes, hülgas John oma eine ning jõllitas Jilli näole kleebitud totaka naeratusega.
Ta tõmbas sisse sooja ja sumedat teda ümbritsevat õhku. Sigatüüka maitsvate söökide lõhn täitis ta uue jõuga. Teised õpilased saalisid ringi ning polnud paari ümber heljuvatest roosipetaalidest teadlikud.
Mõneks sekundiks kaotas John rääkimisvõime. Ta raputas mõistuse selginemiseks pead ning sulges oma suu niipea kui oli taibanud, et see paotatud oli. Ei oleks hea lasta Jillil mõelda, et ta on kandilise peaga. Ta langetas kahvli ja noa taldrikule ning pühkis Hufflepuffi laual leiduva kuldse salvrätikuga oma määrdunud nägu.
Katsudes kiirelt mõelda, õnnestus Hufflepuffi poisil Jilliga juttu alustada. “Tere. Kuidas sul sel ilusal õhtul ka läheb?” küsis ta tüdrukult hingetult, mõtiskledes selle üle, kas tüdruk võiks temast huvitatud olla. Ikka veel naeratades, tõmbas ta käega läbi oma blondide juuste.
|
|